Complimentendag

Overmorgen (1 maart) is het zover! Dé nationale dag om te complimenteren! Een compliment geven kan zoveel betekenen; je kan een glimlach teweeg brengen, je kan een ander een nieuw inzicht geven en misschien zelfs wel het goede zetje geven bij het vinden van zijn of haar bestemming. De kern van een compliment ontvangen is, dat wat het fijne gevoel geeft; ‘Erkend worden om wie je bent’! Een mooi cadeau om te geven en te ontvangen.

Klinkt simpel toch?

Toch is het zo dat een compliment ook iets over jou zegt. Je kan namelijk geen talent of kwaliteit van de ander benoemen als je deze zelf niet hebt. Wat voor jou belangrijk is of waar je zelf veel plezier van hebt zal je bij de ander herkennen.

Klinkt logisch

Maar je kan ook een compliment geven wat de ander helemaal niet als compliment ervaart! Erger nog, de ander kan het opvatten als een belediging. Een compliment geven vraagt dus best wel wat vaardigheden! Zo zal je jouw skills zoals inlevingsvermogen, diplomatie, timing, lef, alertheid, creativiteit, scherpzinnigheid en tact in moeten zetten.

Klinkt iets ingewikkelder

Dan heb ik het nog niet eens gehad over de hoeveelheid complimenten en aan wie je deze gaat geven. Houd je het dichtbij? Geef je jouw lief, jouw kinderen, jouw familie de complimenten? Ook aan je collega’s of je buren? De mensen die je in de supermarkt tegenkomt? Je vrienden op facebook?

Klinkt best wel vermoeiend

Ja, best wel! Maar wacht even…Begin deze dag met iets makkelijks, eenvoudigs, liefs. Een compliment aan jezelf! Waar ben je ontzettend blij mee met jezelf? Waar houd je nou het meeste van bij jezelf? Waar moet je om lachen als je aan jezelf denkt? Wat ontroert je van jezelf! Makkelijk toch? Hoewel..

Dit klinkt simpel doch ingewikkeld, logisch en vermoeiend

En toch, hoe kan je een compliment geven als je niet eerst jezelf dat cadeautje gegeven én vooral ontvangen hebt; ‘Ik erken me, ik houd van me…ik heb me lief!’ Ja, nu pas kan je oprecht de complimenten aan een ander geven. Vanuit liefde voor jezelf naar liefde voor de ander!

Dat klinkt als het waard zijn toch?!